Takaful Malaysia
Peralatan Unit Rawatan Rapi untuk Hospital Tengku Ampuan Rahimah
24 Feb 2023

Takaful Malaysia menyumbangkan peralatan unit rawatan rapi (“ICU”) bernilai kira-kira RM75,000 kepada Hospital Tengku Ampuan Rahimah (“HTAR”) di Klang sebagai sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) Syarikat dalam memerangi wabak COVID-19.

 

highligh of donation icu equipments

 

Sebagai sebuah syarikat insurans, kami memahami betapa pentingnya memiliki peralatan perubatan yang mencukupi untuk memastikan pesakit mendapat akses rawatan dan perkhidmatan perubatan tepat pada masanya. Selaras dengan matlamat CSR kami untuk memberi semula kepada komuniti dan menyumbang ke arah masyarakat yang prihatin, kami berharap sumbangan ini membantu usaha HTAR menyelamatkan nyawa serta mengukuhkan sistem penjagaan kesihatan di Malaysia.

 

Takaful Malaysia menyumbangkan peralatan unit rawatan rapi yang terdiri daripada tangki dan rak oksigen, selain tiub pernafasan dan chamber kits, serta nasal interface cannula, iaitu paralatan yang penting untuk meningkatkan paras oksigen pesakit COVID-19 yang menjalani rawatan di Unit Rawatan Rapi HTAR. Hospital Tengku Ampuan Rahimah kini merupakan salah sebuah hospital di Selangor yang beroperasi sepenuhnya untuk merawat dan menampung pesakit COVID-19. HTAR turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada Takaful Malaysia di atas sumbangan peralatan unit rawatan rapi tersebut.

Grey arrow
Grey arrow
"
Ini yang termampu kami lakukan melalui saluran bantuan dan sumbangan peralatan rawatan intensif kepada HTAR dalam memberikan perkhidmatan perawatan kesihatan kepada yang memerlukan. Setinggi-tinggi penghargaan kami ucapkan kepada semua barisan perubatan di atas komitmen berterusan mereka terhadap pesakit. Takaful Malaysia telah terlibat secara aktif dalam memerangi COVID-19 sejak bermulanya wabak ini dengan memberi sumbangan kewangan dan barangan melalui pelbagai inisiatif dan aktiviti CSR dan berasaskan komuniti."

Kami memandang serius terhadap situasi semasa pandemik COVID-19 ini, kerana ia bukan sahaja memberi kesan kepada kehidupan dan kesihatan orang ramai tetapi juga tekanan kepada isi rumah. Bagaimanapun, adalah menjadi tanggungjawab kami sebagai warga korporat yang prihatin untuk memberi pertolongan sebaik mungkin dalam memerangi wabak COVID-19. Kami juga ingin menyeru orang ramai untuk mengambil langkah berjaga-jaga dan mematuhi SOP untuk mengekang penyebaran virus, serta memainkan peranan dan mendapat vaksin untuk kesihatan dan keselamatan diri, orang yang disayangi dan orang ramai. Kekal selamat dan sihat, bersama-sama kita dapat mencapai imuniti kelompok dan menyokong perjuangan menentang COVID-19.

Bangunan dan Fasiliti Pembuatan Bakeri untuk Rumah Perlindungan Remaja
Di Hatiku Student Food Aid Program
Perkakas Rumah untuk Pelajar Asnaf dan Keluarga