Takaful Malaysia
Cari Perkhidmatan Tundaan Kereta yang Mampu di Dekat Anda
Commercial, General, General BM, Vehicle
Cari Perkhidmatan Tundaan Kereta yang Mampu di Dekat Anda
09 Januari 2024
read

Kemalangan seperti bateri kong atau kemalangan yang menyebabkan kereta rosak di tengah jalan adalah sebahagian daripada menjadi pemilik kereta. Selain daripada risiko keselamatan, bantuan kecemasan tanpa insurans adalah mahal. Untungnya, syarikat insurans konvensional dan takaful di Malaysia menawarkan perkhidmatan bantuan jalan.

Perkhidmatan towing yang boleh dipercayai adalah cepat dan profesional serta memastikan keselamatan pemegang polisi dan kenderaan, menawarkan ketenangan fikiran. Tetapi bagaimana anda mengenal pasti perkhidmatan towing yang berpatutan tetapi boleh dipercayai berdekatan dengan anda untuk mengelakkan caj tambahan setiap kilometer? Teruskan membaca panduan ini untuk mengetahui tentang perkhidmatan bantuan kereta rosak dan towing di Malaysia, termasuk akses kepada perkhidmatan towing percuma tanpa had daripada penyedia perkhidmatan.

 

Memahami Perkhidmatan Towing Kereta

Apakah Maksud Menyekat Kereta?

 

 

Sumber gambar

Menyekat kereta melibatkan penyedia perkhidmatan khusus menggunakan kenderaan towing unik untuk membantu pelanggan yang keretanya rosak, terlibat dalam kemalangan, atau mengalami masalah bateri.

Kerosakan kereta dan masalah bateri kereta adalah punca utama kenderaan tidak berfungsi di Malaysia. Terdapat pelbagai jenis kenderaan towing seperti trak platform datar, trak angkat roda, dan trak angkat dan rantai untuk memenuhi keperluan towing yang berbeza.

 

Apakah Maksud Fasiliti Towing dan Perkhidmatan Towing?

Penyedia perkhidmatan towing beroperasi melalui fasiliti towing di mana mereka menyimpan kenderaan towing dan talian bantuan auto 24 jam; sesetengah mempunyai aplikasi mudah alih di mana anda boleh berhubung dengan mereka dan meminta bantuan.

Perkhidmatan towing di Malaysia kebanyakannya merupakan sebahagian daripada pakej perkhidmatan bantuan jalan yang lebih luas, termasuk pemasangan bateri dan pertukaran tayar. Walau bagaimanapun, perkhidmatan yang disediakan dalam bidang perkhidmatan towing termasuk towing platform datar, towing angkat roda, dan towing angkat dan rantai.

Sesetengah penyedia perkhidmatan towing bekerjasama dengan syarikat insurans dan takaful untuk menyediakan perkhidmatan towing yang pantas dan berpatutan kepada pelanggan. Yang perlu anda lakukan hanyalah menghubungi nombor bebas tol bagi perkhidmatan towing yang diluluskan pada bila-bila masa kereta anda rosak. Berikan maklumat seperti nama anda, lokasi kereta rosak, nombor plat kereta, dan bengkel yang anda ingin kunjungi.

 

Panduan Komprehensif tentang Perkhidmatan Towing Kereta di Malaysia

 

 

Sumber gambar

 

Perkhidmatan Towing Percuma di Malaysia

Syarikat insurans dan takaful Malaysia menawarkan perkhidmatan towing kereta percuma di antara tambahan yang termasuk dalam pelan insurans kenderaan. Perkhidmatan towing percuma ini termasuk nombor telefon bebas tol, towing 24 jam, dan perkhidmatan dua hala percuma sehingga jarak tertentu.

Kebanyakan penyedia perkhidmatan menetapkan jarak towing kereta percuma antara 100 km dan 200 km dan harga untuk jarak tambahan antara RM1.50 hingga RM2.00 setiap km. Walau bagaimanapun, ada yang menawarkan liputan jarak tidak terhad atau liputan RM300 hingga RM400 setiap kejadian towing kereta.

 

Berapa Kos Perkhidmatan Towing Kereta?

Kos perkhidmatan towing kereta biasanya berbeza dari satu syarikat towing ke syarikat yang lain, bergantung pada sifat tugas tersebut.
Secara umumnya, kos towing kereta bergantung pada faktor-faktor seperti;

 • Jarak
 • Jenis atau saiz kenderaan
 • Masa dalam sehari
 • Lokasi dan topografi
 • Perlindungan insurans
 • Program bantuan jalan

 

Bolehkah Saya Membeli Perkhidmatan Towing Tambahan?

Anda boleh membeli perkhidmatan towing tambahan untuk meningkatkan liputan dan menikmati sokongan yang lebih luas.
Berikut adalah situasi di mana perkhidmatan towing tambahan mungkin berguna:

 • Pengembara atau individu yang kerap memandu di tempat-tempat terpencil, kemampuan ini memberikan fleksibiliti untuk perjalanan yang lebih lama atau lokasi yang tidak biasa.
 • Keluarga yang memiliki banyak kereta juga boleh menggunakan perkhidmatan tambahan untuk memastikan semua ahli mendapat bantuan apabila diperlukan.
 • Towing motosikal untuk pengangkutan yang selamat jika berlaku kemalangan.
 • Apabila kereta anda terjebak tetapi tidak memerlukan towing sepenuhnya, perkhidmatan winching boleh menjadi penyelesaian yang ekonomi.
 • Perlindungan bagi perjalanan yang dibatalkan atau ditunda membayar kos yang berkaitan dengan kelewatan perjalanan disebabkan oleh kerosakan.
 • Perkhidmatan penggantian kunci dan perkhidmatan kunci terkunci menyediakan bantuan tukang kunci dan menampung kos penggantian kunci.
 • Penghantaran bahan api memastikan bahan api dihantar ke lokasi anda dan membolehkan anda mencapai stesen minyak terdekat tanpa perlu towing.
 • Perkhidmatan pengecasan bateri mungkin berguna apabila bateri kereta gagal.

 

Bagaimana Saya Boleh Menghubungi Takaful Towing dan Takaful Malaysia untuk Towing?

Dalam keadaan kecemasan di jalan raya, terdapat pelbagai cara untuk menghubungi, termasuk talian bebas tol, yang membolehkan pelanggan mendapatkan sokongan dengan cepat.

Talian Tele Bantuan adalah cara terpantas untuk menghubungi seseorang sama ada anda memerlukan perkhidmatan towing atau bantuan kecemasan lain. Hubungi 1-800 888 788 untuk berbicara dengan wakil perkhidmatan pelanggan daripada Takaful Malaysia.

Sebagai alternatif, anda boleh mengemukakan permintaan perkhidmatan towing dan perkhidmatan lain di laman web rasmi. Cukup mendaftar dan berikan maklumat yang diperlukan.Jika anda lebih suka berinteraksi secara langsung, anda boleh mengunjungi pejabat cawangan.

 

Memilih Perkhidmatan Towing yang Tepat

 

 

Sumber gambar

 

Bolehkah Saya Menyekat Kereta Saya ke Mana-mana Bengkel Kereta yang Saya Sukai?

Bengkel kereta yang disyorkan oleh pembekal insurans anda boleh memberikan penjimatan kos melalui harga perkhidmatan yang lebih rendah. Syarikat insurans boleh kerap mengenakan kos pembaikan terus kepada pihak yang memerlukan, menjimatkan anda daripada membuat bayaran terlebih dahulu.

Walaupun anda bebas untuk menyekat kereta anda ke mana-mana bengkel, ia boleh mengakibatkan kos yang lebih tinggi untuk mengekut kereta anda ke bengkel yang jauh jika perancangan tertentu juga termasuk sekatan jarak towing.

Kebanyakan syarikat insurans mempunyai rangkaian bengkel “panel” atau bengkel kegemaranuntuk memberi anda pilihan. Bengkel-bengkel ini mempunyai kontrakdengan syarikat insurans.

 

Berapa Kekali Saya Boleh Menggunakan Perkhidmatan Towing yang Disediakan oleh Syarikat Insurans Saya?

Anda boleh memanfaatkan perkhidmatan towing yang ditawarkan oleh pembekal insurans anda pada pelbagai keadaan. Tetapi semua bergantung kepada terma dan syarat yang dinyatakan dalam polisi anda.

Oleh itu, terdapat had bagi berapa kali anda boleh menggunakan perkhidmatan towing dalam tempoh tertentu, berapa banyak towing yang boleh anda lakukan setiap kejadian atau tuntutan, dan jarak towing maksimum.

 

Bagaimana Saya Tahu Jika Kereta Saya Ditolak?

Terdapat beberapa isyarat peringatan dan petunjuk yang perlu diperhatikan jika anda mengesyaki kereta anda sedang di-tow. Kehilangan kawalan atau pergerakan kereta anda yang tidak dijangka apabila anda tidak sedang memandu adalah petanda yang jelas. Petanda lain adalah apabila trak towing mendekati kereta anda sambil membawa gantungan atau alat towing lain.

 

Perkhidmatan Tambahan dan Bantuan

 

 

Sumber gambar

 

Bantuan Auto dan Bantuan Jalan Raya

Pemandu bergantung kepada perkhidmatan bantuan auto dan bantuan jalan raya untuk penyelesaian cepat kepada masalah kereta yang tidak dijangka. Dari pemulihan bateri hingga penghantaran bahan api dan bantuan kerosakan, semua ini memastikan pemandu kembali ke jalan dengan cepat.

 

Lokasi dan Perkhidmatan

Klang Valley, Johor Bahru, dan Pulau Pinang adalah pusat penting di mana perkhidmatan bantuan auto dan jalan raya disediakan, memenuhi permintaan pelbagai kawasan. 

Terutamanya, banyak daripada perkhidmatan ini disediakan pada hujung minggu, memandangkan masalah kereta boleh berlaku pada bila-bila masa, memberi kemudahan kepada individu yang bergantung pada kereta untuk pekerjaan dan urusan harian mereka.

 

Pandangan Peribadi dan Cadangan

Di Malaysia, pertimbangkan masa tindak balas, pilihan perkhidmatan, kawasan perkhidmatan, dan penilaian pelanggan apabila memilih penyedia bantuan auto dan jalan raya. Masa tindak balas yang lebih cepat mengurangkan masa menunggu dan memastikan keselamatan anda di mana-mana anda pergi. 

 

Kesimpulan

Mencari perkhidmatan towing yang berpatutan di kawasan anda adalah penting untuk keselamatan di jalan raya. Dengan sokongan dari Takaful Malaysia, pemandu boleh mendapatkan bantuan yang dapat dipercayai dengan cepat, menjadikan perjalanan lebih mudah walaupun dihadapi dengan halangan yang tidak dijangka.

Adakah anda bersedia untuk menanggung kos tambahan dan menggunakan perkhidmatan towing yang sesuai untuk melindungi keselamatan memandu anda? Hubungi Takaful Malaysia sekarang untuk mengetahui lebih lanjut tentang pilihan anda dan memandu tanpa tekanan.